DE SOM

Stel uw verbruik is 3.500 kWh per jaar en de stroomprijs is € 0,50 per kilowatt (kWh). De jaarrekening is dan 3.500 x € 0.50 = € 1.750,- (p.jr.). Dit bedrag delen we door 12(maanden), dat wordt dus € 145,83 per maand. Kiest u voor een installatie die dit vermogen kan opwekken dan vervalt dit bedrag bij uw huidige energieleverancier en betaald u alleen nog de servicekosten van het netwerk. (Enexis, of Tennet enz.)

Hieronder wordt een mogelijkheid geschetst om een zonnepanelen installatie aan te schaffen middels een duurzame financieringsvorm wat voor huiseigenaren zeer interessant kan zijn. Met deze mogelijkheid zijn de panelen direct uw eigendom maar legt u geen druk op uw (spaar)vermogen. U betaald maandelijks een vast bedrag met een overeengekomen looptijd. Dit bedrag is altijd véél minder dan uw huidige stroomrekening en is fiscaal aftrekbaar.  (Het is mogelijk vanaf € 5.000,- en met een looptijd door uzelf in te vullen tot en met maximaal 15 jaar.) Het is tenslotte een verduurzaming van uw woning, u schaft dus panelen aan zonder eigen middelen in te hoeven zetten. 

Laten we even uitgaan van het hierboven genoemde verbruik. U schaft zonnepanelen aan die minimaal 3500kWh per jaar op kunnen wekken, dan zijn dit b.v. 12 panelen. De installatie kost u totaal € 8.900,-*.  Met deze optie gaat u een vast bedrag per maand betalen van € 75,-. Uw huidige stroomrekening is € 145,83 (die komt te vervallen), dan bespaard u al direct na plaatsing maar liefst € 70,83 per maand. De panelen zijn direct uw eigendom en het bedrag voor de lening krijgt u binnen 2 dagen op uw rekening waarmee u uiteindelijk RW Solar betaald. In deze som is uitgegaan met een looptijd van 15 jaar. Ook kunt een deel zelf betalen en een ander deel door deze optie.

(Deze financiering is door Greenloans in het leven geroepen en is onderdeel van ABN Amro.) Link GreenLoans  

De voordelen:

  • Uw maanlasten gaan fors naar beneden van € 145,83 naar € 75,-
  • Uw huis wordt doorgaans 2% meer waard vanwege een beter energielabel
  • Na 15 jaar heeft u gratis stroom
  • En u legt geen druk op uw huidige (spaar)vermogen

Het bedrag varieert van € 5000,- tot € 50.000,- en de looptijd tot maximaal 15 jaar. Deze constructie wordt door meer dan 65% van de huiseigenaren toegepast. De rente op de lening is aftrekbaar.

U kunt de panelen ook in één keer betalen. Rekening houdend met de stroomprijs hierboven genoemd dan is de terugverdien tijd om en nabij vier jaar. 

Note!: (Stel we vallen terug op het prijsniveau van een jaar geleden, tijdens de energiecrisis, en de stroomprijs wordt weer  € 0,90 per kWh, dan verdiend het zich nóg sneller terug en bent u na aflossing ongeveer vrij van stroomkosten.

* (Het bedrag van de panelen is een richtprijs en dient ter illustratie.)
De gemiddelde stroomprijs in Nederland is op het moment € 0,50 per kWh.)