SALDEREN

Er zijn onzekerheden en ook veel onduidelijkheden over de teruglevering van energie. Op dit moment zijn zonnepanelen rendabel, doordat de opgewekte energie wordt weggestreept tegen de verbruikte energie door de energiemaatschappij. Mensen die zonnepanelen hebben nemen namelijk alsnog stroom af van hun energiemaatschappij wanneer de zonnepanelen geen daglicht ontvangen. Dus wanneer het buiten donker is. Daarentegen wordt vaak ook niet alle opgewekte stroom overdag op dat moment verbruikt. Aan het einde van het jaar worden deze cijfers met elkaar vergeleken en tegen elkaar weggestreept. De overheid compenseert hierin de kosten naar de energiemaatschappijen. Dit noemen we salderen. Nu ligt er een wetsvoorstel klaar die benoemd dat er vanaf 2025 wordt begonnen aan het afbouwen van deze salderingsregeling. Dit is dus nog geen feit!

Een filmpje van de Consumentenbond

Afbouw saldering

Laten we er voor deze uitleg vanuit gaan dat dit wetsvoorstel wordt aangenomen, dan ziet dit er als hierboven uit.

Hier kan je zien dat er vanaf 2025 steeds minder gesaldeerd mag worden, tot aan 2031. Vanaf 2031 wordt dan de gehele salderingsregeling stopgezet. In eerste instantie is het vanuit de overheid natuurlijk een fikse kostenpost om alle energiekosten van de huishoudens met zonnepanelen te compenseren. Ergens zit hier natuurlijk een plafond. Met de afbouw van deze regeling houdt het dus in dat je elk jaar iets minder van de opgewekte energie mag wegstrepen tegen het verbruikte energie.
Dit ziet er dan als volgt uit in cijfers:

Schema saldering

*Met eigen verbruik bedoelen we de stroom die rechtstreeks van de panelen naar jouw elektrische apparaten is gestroomd. Hieronder leggen wij uit wat er wordt bedoeld in de tabel.

In de tabel is de hoogte van de opgewekte energie hetzelfde als de hoogte van de verbruikte energie, allebei 3000 kWh. Echter omdat er ook eigen verbruik bij komt kijken, gaat dit aantal kWh af van het verbruik en is 2100 kWh hetgeen wat je mag salderen.

In 2023 mag je nog 100% salderen en kom je dus op een ideale situatie terecht waarbij het je niks kost maar ook niks opbrengt. Mocht je meer opwekken, dan ga je er dus aan verdienen.

In 2025 is de situatie anders. Hier mag je nog maar 64% salderen, wat dus neerkomt op 1344 kWh (64% van 2100 kWh). Je levert 756 kWh terug. Naast dat je hier jouw vaste energietarief voor betaalt ontvang je hier ook een vergoeding over. Voor deze terugleververgoeding ligt op dit moment een wetsvoorstel bij de Eerste Kamer. In dit voorstel wordt gevraagd om de vergoeding vast te stellen op 80% van de energieprijs. In plaats van de nu soms € 0,07  die je ontvangt voor elke kWh die je teruglevert. In de tabel zijn we uitgegaan van een energieprijs van € 0,75
Als je deze van elkaar aftrekt kom je uit op een totaal van € 113,40 wat je nog dient te betalen.
Mocht je geen zonnepanelen hebben en dus ook niks zou terugleveren, dan zou je € 2.250 euro betalen. Daarom zijn zonnepanelen ook met de afbouw van de salderingsregeling nog erg interessant.

In de loop van de jaren zal dit verschil steeds wat groter worden. Tot aan 2031 wanneer de salderingsregeling geheel wordt stopgezet. Dan moet je het gevraagde tarief van jouw energie maatschappij te allen tijde betalen, ondanks dat je zelf stroom teruglevert. Toch krijg je voor alle opgewekte stroom de terugleververgoeding en bespaar je ook na 2031 nog steeds op jouw energienota. Later zal de komst van de thuisbatterij de oplossing worden om hiermee jouw opgewekte energie op te slaan. In België en Duitsland is de thuisbatterij nu al erg populair, maar door de huidige salderingsregeling in Nederland is dit voor ons nu dus nog niet zo interessant.